Martins tips inför Jul- & Nyår

Hennys julsallad och Kajsa Vargs kryddskinka.

Det här är en sallad jag alltid vill ha till julskinkan, Min älskade Henny hittade den någon gång på 50-talet, troligen i tidningen Vi. Receptet lyder som följer:
Grönkål, ett antal fräscha blad, (Vi hade för det mesta egen grönkål) krossad ananas, russin, gräddfil, den får inte vara tunn. Mängder enligt mästerkockenskänsla.
Ta bort det grova på grönkålen, repa resten i rätt små bitar, skär inte. Blanda i färska russin till smakfull dekoration. Blanda i ananasen och en del spad, vänd några gånger. Strax före serveringen tillsätts gräddfilen, den blandas i försiktigt, det får inte bli en smet. Blanda inte mera med grädde än som beräknas gå åt varje gång. Vi har, konstigt nog inte sett receptet i någon matspalt sedan dess.

Den här salladen är ett utmärkt och smakfullt tillbehör till Kajsa Vargs kryddskinka, tillagad enligt recept i Vår Kokbok. När vi började tillaga den för 60 år sedan, fanns det inte aluminiumfolie eller stekpåsar, vi svepte in skinkan i smörpapper och på detta ett lager med en riktigt fast rågmjölsgröt samt in i ugnen ett antal, ganska många minuter, köttermometrar fanns inte heller. Vi lyckades rätt bra de flesta gånger. Nu har ju som väl är, gröten ersatts av folie eller stekpåse samt den osäkra tidtagningen med termometer till 70º, det stiger till 75.
Andra julrätter som följde med min skånska hustru var brunkål till skinkan samt mandelmusslor med sylt och vispgrädde till dessert även klenetter (klenor) till kaffet.

Smaklig måltid!